Примена команди zoom i pan (начини приказивања цртежа)

AutoCAD пружа више начина да се цртеж у току израде увек сагледа у најпогоднијем облику, релативној размери и положају. Тако је могуће увећати или умањити делове екрана да би се добио детаљнији или глобални увид у стање ствари. Том приликом се не врши физичко увећање или умањење цртежа, већ се само „лупа“ приближава или удаљује.

То значи да екран у ствари представља само „прозор“ кроз који се посматра цртеж, а дапри томе не долази до померања координата самих нацртаних објеката.

ZOOM

Команда Zoom  омогућава управљање приказом цртежа на екрану. Налази се у View– Zoom или на линиј алатки Zoom.

zoom

WINDOW

Опција WINDOW се користи када се жели увећање одређеног дела цртежа. По избору ове опције треба мишем уоквирити жељено поље и AutoCAD ће га приказати увећано. Поступак се може понављати без ограничења тј. може се захтевати да се и наситнији детаљи на цртежу увећају до жељене размере.

PREVIOUS

Опција PREVIOUS омогућава повратак на претходни приказ цртежа. AutoCAD може да упамти више претходних приказа на екрану.

IN

Опција IN служи за увећање приказа цртежа за одређени фиксни фактор размере.Прецизније, Ин опција  могућава да се приказ увећа за два пута у односу на тренутно активан. При томе се као референтна тачка узима центар екрана.

OUT

Опција OUT умањује приказ тако да се може сагледати два пута већа површина цртежа.

CENTER

Опција Center омогућава избор тачке која ће бити премештена у центар екрана. Притиском на десни тастер миша потврђује се иста размера. Унос нове нумеричке вредности одређује величину видног поља по висини, изражену у AutoCAD-овим јединицама.

ALL

Опција ALL врши прилагођавање размере приказа на екрану тако да цео цртеж стане у оквир екрана. Важно је напоменути да ће ако је величина радног поља већа од тренутно нацртаног цртежа приказ бити тако прилагођен да се види и читаво радно поље.

ЕXТЕНТС

Помоћу опције ЕXТЕНТС прилагођава се размера приказа цртежа тако да све штоје на њему нацртано стане у оквир радног екрана.

SCALE

Опција SCALE омогућава да се уносом нумеричког параметра одреди релативна размера приказа цртежа. Уносом само нумеричке вредности нпр. 2 и притиском на десни тастер миша добиће се два пута већа размера приказа, али у односу на ZOOM ALL приказ. Ако се жели 2 пута већа размера од тренутно активне треба уз нумеричку вредност унети и знак X. Могуће је задавати и факторе мање од једнице, нпр 0.5x и тиме добити упола мању размеру приказа.

DYNAMIC

Опција DYNAMIC  омогућава „скокове“ на различите делове цртежа. Избором DYNAMIC  прво се добија приказ целог цртежа, односно тзв. „виртуелни“ екран. У оквиру виртуелног екрана се појављују следеће зоне: плавим оквиром је назначена граница цртежа (LIMITS), а зеленим оквиром претходно активно видно поље. Померањем белог правоугаоника врши се избор жељеног дела цртежа, а притиском на десни тастер миша завршава функција.

У фази избора дела цртежа који се жели приказати може се утицати и на величину будућег видног поља, тј. на будућу размеру приказа и то на следећи начин. Притиском на леви тастер миша мења се режим управљања тако да померање миша има за последицу промену величине белог правоугаоника. Постизање жељене величине поља фиксира се поновним притиском на леви тастер, а даље функција завршава коначним позиционирањем оквира на жељено место и притискањем десног тастера миша.

REALTIME

Овом опцијом је омогућен интерактивни избор величине приказа цртежа и то у реалном времену. Избором опције Realtime добија се курсор у облику лупе са плус и минус знаковима. Притиском и задржавањем притиснутим левог тастера миша функција постаје активна, а померање миша на горе има за резултат повећање приказа док га померање на доле умањује. Отпуштање левог тастера прекида зумирање, а притисак на десни тастер отвара додатни мени из кога се избором опције еxит завршава функција.

PAN

Помоћу команде PAN врши се померање видног поља у односу на цртеж али уз задржавање истог фактора размере односно увећања.

pan

Point

Опција Поинт омогућава да се изврши померање видног поља за произвољан правац и величину. По избору опције треба левим тастером миша показати на место нанцртежу које треба визуелно померити, а потом и место на које се та тачка премешта. На тај начин постиже се ефекат померања видног поља без промене размере приказа.

Left/Right/Up/Doњn

Ове опције служе да се видно поље брзо помери у неком од основних праваца тј. лево/десно или горе/доле. То померање је фиксно и износи 10% ширине или висине екрана. Померање видног поља еквивалентно примени opcija Left/Right/Up/Down може се постићи употребом Scroll Bar-ова уз десну и доњу ивицу екрана. Начин њихове употребе је стандардан као и за све Њиндоњс апликације.

Realtime

Realtime опција омогућава да се померање видног поља изврши интерактивно, односно у жељеном правцу и за потребну величину истовремено праћено одговарајућим приказом на екрану. По избору опције се уместо стандардног курсора појављује симбол у облику шаке, а притиском на леви тастер миша активира се померање видног поља. При томе треба држати леви тастер миша стално притиснутим да би се померање вршило интерактивно. Отпуштање левог тастера миша прекида функцију а поновни притисак и померање је активирају. За прекид финкције треба притиснути десни тастер миша и изабрати опцију Exit.

Advertisements
од Горданa Гоца Објављено у Auto CAD

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s