Котирње- подешавање

Елементи кота

clip_image002.jpg

Команда DDIM (Dimension Style)

Одређивање параметара за котирање је потребно извршити пре уноса котних линија. Формирају се котни стилови (Dimension Style) који представљају скуп параметара за ближе одређивање врсте, облика и других карактеристика котних линија. Стил котирања се можемо одредити применом команде Ddim (Format->Dimension Style), након чега се појављује Dimension Styles Dialog Box који обухвата већи број функција намењених подешавању параметара везаних за котирање.

acad       kotiranje1

При креирању новог стила  кликнемо на тастер New где се уноси  његово име у поље под називом Name, као што се види на слици .

kotiranje2

Тиме је направљен нови стил за котирање који је истина, тренутно исти као и стандардни од кога је настао, али су на располагању опције чијом применом могу да се мењају неке од основних елемената котних линија

Када задамо ново име кликнемо на тастер Continue, при чему се отвара нови прозор који нам кроз више картица омогућава предефинисање постојећег слоја и прављење новог.

Прва картица Lines and Arrows

Избором дугмета Color главној котној линији се додељује боја по избору, али се препоручује већ постојеће сетовање – „BYBLOCK“, што значи да ће се боја линије изједначити са бојом осталих елемената коте.

 Linenjeight омугућава избор дебљине котних линија.

Дата је могућност да се применом функције Suppres односно маркирањем поља уз опције 1ст и 2нд, спречи исцртавање сегмента линије који се налази леви или десно од котног текста. Ова могућност се не користи често.

Поље Extend beyond dim lines служи за одређивање величине препуста који ће помоћна котна линија имати преко места на коме се укршта са главном. (1)

Поље Offset from origin служи за одређивање растојања од ког ће помоћне котне линије кретати у односу на радни предмет. Ово растојање треба да буде 0 тј. да помоћна котна линија креће од самог предмета.

У овом оквиром су обухваћени параметри који се односе на изглед помоћних котних линија. И овде постоји могућост да се применом „Suppres“ функције, односно маркирањем поља уз 1ст и 2нд опције спречи исцтавање једне или обе помоћне котне линије. Ако маркирамо оба поља и остали параметри ће постати недоступни (приказани сивим тоном) што значи да се помоћне котне линије уопште неће исцртавати.

У десном делу прозора(Arrowheads) вршимо избор стрелица и симбола за постављање постављање леадера.

У пољу Arrow size подешавамо величину стрелица(2,5)

У овом делу прозора у Center Marks for Circles бирамо тип показивача за обележавање круга и његову величину.

У неким верзијама Auto Cad-а ова картица је раздвојена две.

kotiranje3

kotiranje4

Картица Text

Теxт група обухвата параметре који служе за контролу положаја котног текста  у односу на главну котну линију

У пољу Text style бирамо стил исписивања текста  за котирање. Ако није постављен неки други стил кликнемо на иконицу поред и добијамо дијалог прозор Text Style (Format- Text Style), да поставимо нови стил.

У пољу Text color битамо боју котног броја.

У пољу Text Heihgt подешавамо висину исписивања котног броја.(2,5)

Параметар Horizontal  омогућава избор положаја који ће котни текст заузети у односу на главну и котну линију. Из понуђених листа могу се изабрати разне положаји (Centered).

Уз помоћ Vertical  параметара се одређује положај текста у вертикалном смислу. АутоЦАД нуди могућност да се котни текст постави у средину (Centered), изнад (Above) i izvan (Outside) котних линија или захтевати да се при томе примењује јапански индустријски стандард (JIS).

Offset from dim line омогућава постављање растојања на ком се котни број исписује у односу на главну котну линију. (1мм)

kotiranje5

Картица Fit

Параметар Fit контролише положај текста и котних стрелица у односу на помоћне котне линије. У зависности од одабраног режима и текст и стрелице се могу поставити са спољашње стране коте и на тај начин избећи њихово преклапање при котирању мањих растојања.

У случају када не користимо стрелице као симболе на крајевима главне котне линије (него косе цртице) овај параметар је најбоље поставити на вредност „No Leader“, јер се тиме обезбеђује већа флексибилност у погледу ручног позиционирања котног текста.

kotiranje6

Картица Primary Units

Под појмом основних јединица (Primary Units) подразумева се избор главног мерног система у коме ће се вршити котирање . Ова група параметара омогућава детаљна подешавања везана за све његове карактеристике.

У Уnit format- бирамо стандард мерењa (Decimal)

У пољу Precision подешавамо прецизност мерења, саколиком тачношћу желимо да меримо при котирању (0,00).

Scale factor – подешавамо фактор размере при котирању  при чему 1 значи колико измери толико и прикаже. Ако ставимо 0,5мериће дулп мање од нацртаног, а ако ставимо 2 мерице дупло веће од нацртаног.

Котирање у AutoCAD-у се базира на величинама које су мерене директно са цртежа, па ако је усвојен милиметарски однос према AutoCAD јединици то ће се пренети и на котирање и све дужине ће бити мерене у милиметрима.

Уносом текста у поље под називом Prefix: може се постићи да се испред измерене вредности појављује одређени појам (нпр. мера, растојање итд.), док поље Sufix: може да послужи у ситуацијама када желимо да се иза котног броја појави мена јединица (m, cm, itd).

Ако активирамо опцију Trailing све коте са целобројним вредностима ће бити исписиване без додатне децималне тачке и нуле, али ако децимална вредност постоји и није нула, кота ће се појавити у свом комплетном облику.

Опција Leading се може активирати када треба да се и за вредноси мање од нуле котни број не исписује у комплетном облику, већ само са почетном тачком и остатком за децималну вредност.

Група параметара Angular dimensions одређују начин котирања углова. При томе нам је на располагању листа из које је најбоље избрати опцију Deg/Min/Sec да би све вредности измерених углова биле приказиване у степенима, минутима и секундама. Такође постоји могућност да се параметром Прецисион одреди облик у коме ће се измерена вредност приказати, односно одредити прецизност котирања. Обично се користе само у степени, а минути и секунди се занемаруодређују начин котирања углова. При томе нам је на располагању листа из које је најбоље избрати опцију

да би све вредности измерених углова биле приказиване у степенима, минутима и секундама. Такође постоји могућност да се параметром Precision одреди облик у коме ће се измерена вредност приказати, односно одредити прецизност котирања. Обично се користе само у степени, а минути и секунди се занемару ју.

kotiranje7

Alternate Units

Осим основних димензија котне линије у AutoCAD-у се могу искорисити за приказ измерених вредности и у неком другом мерном систему , активирањем опције Enable iz Alternate Units оквира. Даље подешавање пратећих параметара је слично као и за основне једнинце (Primary Units) тј. могуће је одредити текстове који претходе или прате котни број или да се избором дугмета Унитс извши подешавање осталих карактеристика алтернативног мерног система.

Параметар Round дистанцес то служи за одређивање вредности на коју треба вршити заокруживање измерених величина. Најпогодније је да се за Round параметар одреди вредност 0.5, чиме се обезбеђује да се све измерене децималне вредности заокружују на пола сантиметра.

kotiranje8

Картоца Tolerances

kotiranje9

Advertisements
од Горданa Гоца Објављено у Auto CAD

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s