Котирање- команде за котирање

У инжењерској пракси није довољно само прецизно нацртати технички цртеж и одштампати га у тачној размери. Величине нацртаних елемената и њихова међусобна растојања се морају експлицитно исказати, па је зато на цртеж неопходно додати и котне линије.

Kote se u AutoCAD-у не уносе ручно (мерењем растојања између елемената и додавањем потребних линија и бројева) већ се за то користе посебне функције, чија је улога да котирање учине једноставним и ефикасним поступком. Зато се за котирање у AutoCAD-у каже да је аутоматско, јер се највећи део посла (мерење растојања, цртање коте и упис измерене вредности) обавља без директног учешћа корисника, док се ручно врши само избор елемента који треба котирати. Постоје различити начини котирања

kotiranje10

modifay1       clip_image022

1. Linear

Команда DIMLinear (Dimension->Linear) омогућава котирање елемената цртежа, код ког се одређивање растојања увек врши по правцима координатних оса, тј. ортогонално. Постоје два начина извршавања: Select i Line Origin.

2. Aligned

За котирање растојања која нису паралелна са правцима координатних оса се користи команда DIMAligned. Начин њене употребе је исти као за линеарно котирање,врши се селекција елемента или се показују тачке на крајевима жељеног растојања. У оба случаја ће мерење и цртање котне линије бити под углом који заклапа одабрани правац

3. Ordinate

У случајевима да растојање које је потребно искотирати обухвата више нацртаних елемената или њихових сегмената, може се по покретању показати тачка од које треба започети мерење. Ради очувања прецизности при избору тачака је најбоље користити Оснап критерујуме, као што је нпр. ENDpoint. Затим, на исти начин се одреди место до кога је потребно измерити растојање, и аутоматски се исцртава котна линија.

 4 Radius 

За котирање полупречника се користи команда DIMRadius. Њена употреба је веома једноставна и своди се на одабир жељеног елемента (кружнице или кружног лука), а AutoCAD аутоматски врши мерење његовог полупречника

5. Diameter

Пречници кругова се котирају употребом команде DIMDiameter. Слично котирању радиуса и овде је потребно само одабрати жељени елемент и одредити место за упис измерне вредности. Као префикс у обом случају се користи грчко слово Ø (fi).

6. Angular

Команда DIMAngular служи за котирање углова. Покреће се избором ставке Angular iz Дименсион менија, а затим се бирају елементи за које се мери угао који међусобно заклапају

8. Baseline

Помоћу команде DIMBaseline се може котирати више различитих растојања са истом почетном тачком.

9. Continue

DIMContinue је команда која може да се користи за цртање низа котних линија које треба да буду у истом нивоу .

10. Leader

Стандардни начин котирања се не може примењивати у свим ситуацијама. Понекад је потребно да се уместо уобичајене котне линије нацртани елемент димензионише на неки други начин (параметарски, описно, итд…). У тим ситуацијама се може применити команда Leader, јер тада AutoCAD нуди могућност да се као графички симбол нацрта стрелица која показује на котирани елемент, а остатак текста унесе ручно.

11 Tolerance

У машинству геометријске толеранције представљају један од кључних делова у правилном креирању цртржа. За означавање толеранција на цртржу користи се посебан скуп симбол, који су повезани у контролни оквир. Задавањем команде добијамо:

acad4acad5

Кликом на црно поље испод Сyм бирамо симбол за толеранцију.

У опљу Толеранцие уписујемо жељену вредност.

У следећем црном пољу бирамо услов материјала

12. Center

При цртању кружница и кружних лукова AutoCAD не оставља никакав видљив траг на месту њиховог центара већ се до положаја те карактеристичне тачке може доћи једино употребом одговарајућег Osnap критеријума. За физичко означавање његовог положаја може се применити команда DIMCenter (Dimension->Center Mark) .

13. D edit

Комада DIMTedit (Dimension-> Align Text) омогућава промену места на коме се налази котни текст.

15 Update  За задавање новог положаја коте.

Избором ставке Update из Dimension менија се покреће функција за измену стила котирања и то са аутоматски активираном опцијом Apply, што за циљ има усклађивање изгледа раније нацртаних котних линија са изменама које смо у међувремену извршили над параметрима који треба да одређују њихов изглед.

Advertisements
од Горданa Гоца Објављено у Auto CAD

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s