Измене на цртежу

Команда за размеру се налази на палети FORMAT и то на падајућем менију SCALE LIST, где његовим укњучивањем добијамо прозор пону|ених размера:

 

iymene

Повећавање или смањење цртежа (заједно са координатама) може се обавити и преко команде SCALE  на палети MODIFY

:skel _scale

Select objects: селектујемо правоугаоник

Specify base point: изаберемо базну тачку 

Specify scale factor or [Copy/Reference] <0.0197>: 2.5   

Контрола објеката помоћу палете пропертиес 

propertis1

Измене на цртежу могу се извршити помоћу команде PROPERTIES, која се укључује десним кликом миша при чему поједини објекат мора бити селектован.

Осим директне промене објеката на екрану, могуће их је уређивати променом њихових особина са палете Пропертиес.

Применом команде Ддмодифy се могу мењати параметри одабраног елемента(геометријска и остала својства његовог изгледа). После избора <Modify><Properties>бира се елемент за који се врше промене, или са срандардне линије аларки команда Properties при чему прво морамо обележити објекат.

Палета Пропертиес је различите у зависности од типа  обележеног објеката.

Селектовањем појединих ставки у пону|еном прозору може се променити све особине које су наведене у већ постојећој таблици:

– боја
– слој
– врста линије
– дебљина линије
– парамерти штампе …

propertis

Пример за линију

Ако се при одабиру елемента изабере линија, у Properties палети се појављују две групе особина и одговарајућих вредности: опште и геометријске, које зависе од врсте одабраног елемента. У заједничке карактеристике објеката спадају: боја, припадност слоју као и тип линије, размера (ако је изабран неки од типова испрекидане линије). У посебне карактеристике спадају: координате почетне и крајње тачке (Pick Point дугме за промену положаја), дужина линије мерена пројекцијом у правцима координатних оса или самог објекта као и угао који линија заклапа у односу на позитивни правац X осе. Ако се при одабиру обухвате два или више елемената биће омогућена промена само њихових заједничких параметара.

Пример за кружницу

Заједничке карактеристике су као и у претходном скучају, али су параметри за одређивање геометрије различити. Ту је могуће одредити нови положај за координату центра као и величину полупречника кружнице, а од пратећих информација могу се видети пречник (Diameter), обим (Circumference) и површина (Area) одабраног објекта.

Пример за текст

Ако се команда Ddmodify примени над неким елементом текста, поред заједничких, на располагању ће бити и следећи параметри: положај тачке према којој се врши поравнање текста (Insertion Point), затим могућност промене садржаја (Contents), стила (Style), начина поравнања (Justify) и правца исписивања (Direction) као и вредности за ширину (Njidth), висину (Text Heigth) и угао ротације (Rotation).

од Горданa Гоца Објављено у Auto CAD

Постави коментар