Додавање нових слојева (Layer)

Format- Layer

AUTO Cad crtež može da obuhvati veliki broj elemenata, pa se za takvo mnoštvo nacrtanih linija, lukova, ili tekstova javlja potreba njihove racionalne organizacije odnosno obezbeđivanje veće preglednosti samog crteža. Elementi crteža se stoga postavljaju na različite, nezavisne nivoe, odnosno slojeve (Layer) crteža koji se moguposmatrati kao niz providnih folija postavljenih jedna iznad druge.

Pokreće se iz Format menija izborom stavke Layer, pri čemu se prikazuje Dialog Box

New

Klikom na polje New kreiramo novi sloj. Njegovim izborom će se u u spisku imena pojaviti novi sloj podrazumevanog naziva „Layer1“ koji će istovremeno biti označen tj. spreman za unos novog, konkretnijeg imena.

Current

Bez obzira što crtež može obuhvatati više slojeva samo jedan može imati status aktivnog tj. sloja na kome se trenutno crta.

Delete

Primenom funkcije Delete se uklanjaju suvišni slojevi, pri čemu je moguće obrisati samo slojeve koji ne sadrže nijedan element crteža.

ON/OFF

Elementi crteža na određenom sloju, koji se smatraju nepotrebnim u trenutnoj fazi izrade crteža, mogu se privremeno ukloniti sa ekrana promenom statusa sloja, odnosno njegovim isključivanjem.

Freeze/Thaw

Kao alternativa isključivanju sloja može se primeniti tzv. zamrzavanje (Freeze).  Naime, pri isključivanju sloja svi podaci o elementima koji se nalaze na njemu ostaju u memoriji računara i mogu se brzo ponovo prikazati dok zamrzavanje sloja nalaže AutoCAD-u da podatke o elementima ukloni iz memorije i time rastereti računar i omogući brži rad.

Lock/Unlock

Za „zaključavanje“ sloja je predviđena kolona sa simbolom otključanog katanca koji se po odabiru pritiskom na levi taster miša menja u zaključan. To znači da će od tog trenutka biti onemogućene bilo kakve izmene elemenata koji su nacrtani u tom sloju..

Color

Boja kojom će biti prikazani nacrtani elementi se bira klikom na mali kvadrat iz kolone Color.

Linetype

Linetype omogućava izbor tipa linije koji će se primenjivati za nacrtane elemente. Osnovni tip je puna (continuous) linija koja se automatski dodeljuje svakom formiranom sloju. Za njegovu promenu potrebno je levim tasterom miša kliknuti na navedeni naziv pa će se pojaviti panel za izbor raspoloživih tipova, pri čemu ponuđena lista obično sadrži samo osnovni tip. Klikom na dugme Load se otvora kompletan spisak raspoloživih tipova, sa koga se može odabrati više tipova odjednom ako se koristi Ctrl taster na tastaturi.

Lineњieisht   za definisanje debljine linijea

LTS i Scale List

Komanda LTS (Linetype Scale) nudi mogućnost da se preciznije odredi razmera u kojoj će se iscrtavati isprekidane linije. To je važno radi usklađivanja sa razmerom u kojoj će se crtež finalno štampati odnosno, da li će između segmenata isprekidane linije biti veći ili manji.

Advertisements
од Горданa Гоца Објављено у Auto CAD

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s