Прозор Ауто кеда (Аuto CAD)

Прозор Ауто кеда (Аuto CAD) састоји се из следећих елемената:

 1. Насловна линија
 2. Линије менија
 3. Стандардна линија алатки – Standatd bar
 4. Линија аларки Objekt Propertis
 5. Радна површина
 6. Курсор
 7. Табулатори Model i Layout
 8. Клизачи
 9. Командна линија
 10. Статусна линија
 11. Остале линије алатки

Простор за цртање

Простор за цртање представља вашу радну површину, еквивалент цртаће табле и логично, заузима највећи део екрана. Све што цртате приказује се на том месту. Осим тога, на радној површини ће бити видљив и курсор, елемент у облику крста са малим квадратом на месту пресека вертикалне и хоризонталне линије. Његова улога је да показује тренутни положај „алата“ којим са служите (нпр. Врха оловке при цртању). Померање миша ван простора за цртање мења облик курсора у стрелицу и тиме сугерише да је и његова функција у том моменту измењена и сведена на могућност избора неке од функција из менија.

Командна линија

При дну екрана налази се хоризонтална површина која служи за исписивање текстуалних порука важних за рад и праћење извршавања команди. Зато ту зону и називамо командном линијом. У ситуацији када је на њој исписано само Цомманд: значи да је AUTO CAD  спреман да прихвати вашу команду, односну неку од инструкција. У току извршавања неке од функција за цртање или неку другу намену на командној линији ће се појављивати захтеви за унос одговарајућих параметара везаних за извршавање жељеног задатка. Зато је веома битно да од самог почетка посебну пажњу посветите овој зони екрана јер преко ње AUTO CAD  у ствари комуницира са вама. Поред тога што вам преноси поруке командна линија служи и за бележење тока претходно извршених команди па зато постоји могућност да притиском на функцијски тастер F2 отворимо нови оквир у коме можемо прегледније сагледати шта смо до тог тренутка урадили.

На овој линији исписује се порука сваке задате команде на коју треба одговорити.

Одговори на команду могу бити различити у зависности од врсте команде (обележити објекат, унети бојну вредност, унети координате, текст… )

Статусна линија

Статусном линијом називамо хоризонталну траку која се налази у самом дну екрана. На њој се врши приказ тренутног стања – статуса појединих помоћних активности као што су видљивост помоћне мреже, ортогонално цртање, корак курсора итд. Детаљније објашњење ових функција је садржано у оквиру шесте лекције.

Поред тога на левом крају статусне линије можемо прочитати координате тренутног положаја курсора. Пратите како се те координате мењају при померању миша. Ако је то потребно притиском на функцијски тастер F6 можете искључити и поново укључити праћење координата.

Падајући менији

Као и код многих других програма оријентисаних на Њиндоњс окружење, падајући менији омогућавају бржи приступ многим командама и контролама AUTO CAD -а. Оне су ту сврстане по типу и својој основној намени а све ради лакшег проналажења жељене функције. Код ставки које на десној страни имају троугао, избор има за последицу отварање нове групе функција па је тада за коначни избор неопходно стрелицу кусора довести до неке од додатно понудјених опција и притиском на леви тастер извршити њен одабир. Ставке које имају на свом крају три тачкице служе за активирање одговарајућег оквира за дијалог. Кроз овакве дијалоге се врши детаљније подешавење код функција које имају већи број параметара.

Палете са алаткама

Намена палета са алаткама је слична оној коју имају и падајући менији – лак и брз одабир жељене команде или оквира за дијалог. Њих сачињавају иконице груписане по намени функција које њиховим избором можемо покренути..

На основној поставци радног екрана су видљиве четири палете: STANDARD, PROPERTIES, DRAW i MODIFY. Поред њих постоји још низ припремљених палета, али је за њихово приказивање потребнопокренути функцију Toolbars iz View менија и маркирати поље које се налази лево од назива жеље не палете. AUTO CAD  ће истовремено приказати изабране палете, а по затварању дијалога за избор им можемо променити положај на екрану. Изузетак од стандардног начина избора команде једним кратким притиском на леви тастер миша представљају иконице које у свом доњем левом углу имају мали црни троугао. Оне у ствари крију читав низ нових икона којем можемо приступити тако што прво основну икону одабирамо притиском на леви тастер миша и при томе га задржавамо притиснутим. Затим, стрелицу доведемо до жељене команде и тек тада отпуштамо леви тастер миша.

Advertisements
од Горданa Гоца Објављено у Auto CAD

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s