Увод

Увод

Нацртна геометрија

Нацртна геометрија је настала крајем 18. века. Њен творац је француски математичар и инжењер Гаспард Монге (Гаспар Монж) који је живео од 1746. – 1818. год. Монж је своју прву Нацртну геометрију («Геометрие десцриптиве») објавио 1789.г. у којој се налази поступак ортогоналног пројицирања и општи метод за решавање стереометријских задатака конструктивним поступцима.

Нацртна геометрија је наука која се бави проучавањем конструктивно-геометријских поступака за извођење и представљање (приказивање) тродимензионалног простора тј. просторних тродимензионалних геометријских форми и њихових међусобних односа, на дводимензионалној равни – цртежу.

Циљ изучавања нацртне геометрије је да код полазника – читаоца развије способност логичког размишљања, визуелног сагледавања тродимензионалног простора и да развија способност замишљања (имагинације).

Дакле, Нацртна геометрија омогућава приказивање или представљање тродимензионалног простора на дводимензионалној равни цртежу – листу хартије. Исто тако, она омогућава да се са цртежа (листа хартије) , који има само две димензије , може да створи тродимензионална (просторна) представа о објекту који је приказан на цртежу. То значи, да цртајући у две димензије, цртеже треба сагледавати тродимензионално, с обзиром да се не може цртати по простору, мада са појавом компјутера постоје програми у којима је могуће тродимензионално моделовање, али пројекције тих тродимензионалних модела се опет на екрану виде као дводимензионалне слике.

Решавање задатака у Нацртној геометрији се изводи графичким конструисањем – цртањем, које због тога мора да буде тачно и прецизно. Цртеж увек треба да буде једноставан, прегледан и јасан, да би са њега могао да се ’’прочита’’ и сагледа приказани објекат. Иако се нацртна геометрија највише користи за решавање практичних проблема у техници, инжењерству, картографији, фотограметрији, астрономији, дизајну, сликарству, итд. она може да се користи и за изучавање и развој многих грана примењене математике и физике.

Нацртна геометрија може да се изводи:

– на класичан начин – конструисањем цртежа на хартији помоћу оловке, троуглова, лењира и шестара.

– на компјутеру у одговарајућим корисничким програмима за цртање ЦАД или ЦАГД – цомпутер аидид десигн или цомпутер аидид геометриц десигн.

Ако се Нацртна геометрија изводи на класичан начин могуће је тродимензионални геометријски простор конструктивно обрађивати и приказивати у различитим пројекцијама али само на дводимензионалној равни цртежу.

Међутим, уколико се Нацртна геометрија обрађује компјутером у неком графичком компјутерском програму, тродимензионални геометријски простор је могуће конструктивно обрађивати и приказивати и у дводимензионалном простору –

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s