Увод

Шта је AutoCAD?

AutoCAD можемо сврстати у групу програмских пакета намењених цртању, пројектовању и другим видовима примене рачунара у инжењерској пракси. Компјутерски подржано пројектовање (CAD) представља моћну алатку у рукама савременог пројектанта. Брзина и лакоћа с којом се цртежи креирају или модификују уз помоћ рачунара представљају неизмерне предности у односу на класичан начин рада.

При цртању уз помоћ AutoCAD-а ви стварате нешто много сложеније од самог цртежа. Рачунар може примати информације о елементима цртежа на начин који ће касније омогућити њихову лаку допуну, измену или различиту презентацију, све у циљу извлачења максимума из сваке од унетих информација. Уз све ово коришћење AutoCAD-а не подразумева претходно познавање електронике ни програмирања, већ је његова употреба прилагодјена потребама савременог корисника.

Главне области у којима се користи AutoCAD јесу:

  • архитектура, инжињеринг и градевинарство (AEC)
  • машинство
  • географски информациони системи (GIS)
  • испитивање терена и градевинарство
  • одржавање објеката
  • електротехника / електроника
  • мултимедија

 Како AutoCAD тумачи цртеж?

AutoCAD за означавање позиција тачака и других елеманата на цртежу користи Декартов правоугли координатни систем. Тачка у равни је дефинисана паром координата раздвојених зарезом. Треба напоменути да у AutoCAD-у зарез користимо за одвајање X од Y дела координате док се тачка употребљава као ознака децималног места.

 Које типове елемената познаје AutoCAD?

Израда цртежа у AutoCAD-у се највећим делом састоји од постављања тзв. ентитета – елемената на одговарајућа места на цртежу. Ентитети представљају основне геометијске форме које одабирамо и цртамо применом одговарајућих команди. Најчешће употребљавани ентитети су линије, кругови, кружни луци, али поред њих AutoCAD ентитетима сматра и текст, симболе и котне линије. За цртање новог ентитета неопходно је AutoCAD-у прво издати одговарајућу команду (уносом преко тастатуре или избором из менија).

Боје и типови линија

Сваки елемент може бити исцртан одредјеном бојом и типом линије. Боје су изражене нумеричком кодовима од 1 до 255 и представљају боју којом ће елемент бити приказан на екрану. Иначе основна сврха додељивања различитих боја елементима је у томе да се постигне боља прегледност на екрану и да при штампању можемо дефинисати да се за различите боје користе одоварајуће дебљине линија.

Организација цртежа у слојевима – (Layer)

Највећа разлика у концепцији израде цртежа у AutoCAD-у у односу на класичан начин цртања крије се у могућности „раслојавања“ цртежа на неограничен број слојева – нивоа. Тај концепт највише подсећа на цртање појединих делова цртежа на низу провидних фолија које се медјусобно преклапају и чине целину. Сваки од слојева (Layer-а у терминологији AutoCAD-а) се може користити са смештај одредјеног дела цртежа (нпр. посебни слојеви за зидове, отворе, намештај, коте, инсталације, описе, итд).

Advertisements
од Горданa Гоца Објављено у Auto CAD

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s