Увод

Задатак и значај техничког цртања.

Да бисмо у техници, па према томе и у машинству, могли квалитетно да комуницирамо од пројекта до израде и контроле објекта неопходно је имати усклађену документацију која  то осигурава .

Усклађеност  и лаку и једноставну комуникацију  омогућавају технички цртежи који се израђују по одређеним правилима која важе у целом свету

Најраспрострањенији језик на свету.

Зашто?

Зато што исправно урађен технички цртеж једнако читају бравари, техничари или инжењери на свим континентима и у свим земљама света. Зато што се из такве комуникације свуда на свету произведе исти производи.

Цртеж који је правилно нацртан у Србији може прочитати и растумачити и Немац. Наравно, додатне информације на цртежу су на националним језицима, али свим технички образованим лицима облик и димензије нацртаног дела су јасни.

Основа техничког цртања је нацртна геоматерија, која је посебни део геометрије, односно математике.

Шта је техничко цртање’?

Техничко цртање је техничка дисциплина која служи за приказивање предмета из стварне околине на цртежу. Предмети из стварне околине дефинисани су са три димензије, а технички цртеж је у једној равни.

Техничко цртање служи за једнозначну инжењерску коминикацију. То значи, ако је цртеж правилно нацртан, може бити протумачен на само један начин.

Техничко цртање омогућава да се тродимензионални предмет прикаже у равнини цртежа и обратно. Техничко цртање се базира на принципима нацртне геометрије и правилима техничког цртања која се прописују ради постизања једнообразности.

Основни принцип техничког цртања је једноставност.

То значи да технички цртеж мора бити јасан, прегледан и прецизан тј. да се на њему једноставно могу одредити све димензије предмета!

Другим речима циљ машинског  техничког цртања је да се кроз технички цртеж или скуп цртежа у потпуности једнозначно дефинише функција, облик, димензије, материјал, врсте обраде, квалитета и друге карактеристике машинских  делова и склопова као подлога за производњу.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s